Een Europese campagne besteedde van 2020-2022 aandacht aan aandoeningen aan het bewegingsapparaat. In september 2022 wordt de laatste fase van deze tweejarige Europese campagne Verlicht de Last (Engels: Lighten the Load) gelanceerd. In de laatste maanden van de campagne werd aandacht gevraagd voor psychosociale arbeidsbelasting, werkdruk en stress die veroorzaakt kunnen worden door rugklachten. Of het omgekeerde, werkdruk en stress kunnen leiden tot rugklachten.

Kort gezegd, gaat de campagne over rugklachten. Voluit gaat het om: preventie en beheer van werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat, spier- en skeletaandoeningen (SSA’s), met name in de rug en de bovenste en/of onderste ledematen.
In de laatste maanden van september tot december 2022 wordt aandacht gevraagd voor psychosociale risico’s.

 

Europese campagnes

Campagnes vanuit het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (EU-OSHA) zijn soms minder bekend in Nederland. Dat is jammer. Het zijn goede campagnes, belangrijke onderwerpen en goede informatie waar aandacht voor wordt gevraagd.

Campagnes worden in Nederland doorvertaald (door bijvoorbeeld het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Soms is het niet duidelijk dat de oorspronkelijke campagnes van European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) komen.

 

Healthy workplaces manage stress

In 2014 werd de campagne gelanceerd Healthy Workplaces Manage Stress (in Nederland vertaald als: Herken de Druppel – check je werkstress). Het is goed ook daar op terug te grijpen.

In de laatste maanden van de huidige campagne wordt aandacht gevraagd voor psychosociale arbeidsbelasting, werkdruk en stress die veroorzaakt kunnen worden door rugklachten. Of het omgekeerde, werkdruk en stress kunnen leiden tot rugklachten. Vooral ook erg belangrijk in verband met thuiswerken of hybride werken.

Meer lezen over deze campagne ter preventie van rugklachten? Rechtstreeks op de site van EU-OSHa van de campagne in diverse talen (Nederlandse of Engelse versie) of lees meer in deze presentaties.

Nederlandse versie

 

 

 

Sandra Kruijt


Bronnen:

Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk | European Agency for Safety and Health at Work 

Eurofound – Zesde Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden (EWCS), 2015

Eurostat, ad-hocmodule van de arbeidskrachtenenquête ‘Arbeidsongevallen en andere arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen’, 2013

EU-OSHA, ‘Derde Europese bedrijvenenquête over nieuwe en opkomende risico’s’ (Esener 3), 2019

EU-OSHA, ‘Arbeidsgerelateerde spier- en skeletaandoeningen: prevalentie, kosten en demografische ontwikkelingen in de EU’, 2019, blz. 45

EU-OSHA, 2007.  ‘Factsheet 71 – Inleiding tot beroepsgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat’

Tussentijdse bevindingen van IES-enquête ‘Working at Home Wellbeing (welzijn van thuiswerkers) | survey

 

Deel dit artikel