Prinsjesdag 2013 is geweest en ook ik klim in de pen om ‘mijn’ deel van de plannen van mijn kant te belichten: het On Work Life balance gedeelte van het Kabinet Rutte, ofwel de psychosociale belasting.
Het kabinet zal eind 2013 een plan van aanpak voor psychosociale arbeidsbelasting klaar hebben. Laten we daar eens mee beginnen. Het is september 2013, ik weet niet hoeveel mensen met die plannen aan de slag gaan, maar laten we vaststellen dat op het ministerie van Sociale Zaken nu al sprake kan zijn van werkdruk. Oftewel psychosociale arbeidsbelasting. Vanuit de EU wordt al sinds jaar en dag aangegeven dat werkdruk een van de grootste arbeidsrisico’s is, ook in Nederland. Gelukkig gaat het Ministerie er nu mee aan de slag. Waar zouden de ambtenaren oog voor moeten hebben bij het maken van hun plannen voor psychosociale belasting? Allereerst, iemand die lekker hard aan het werk is, heeft nergens last van. Hard werken is voor velen een geliefde tijdsbesteding. Alles wat je daarin zou afremmen, komt natuurlijk hartstikke ongewenst.
Je slaapt een nachtje of wat niet, je hebt wat hartkloppingen hier en daar en je rookt of drinkt of eet een sigaretje, glaasje of reepje chocola meer. Je hebt wat hoofdpijn (nek of rugklachten, verminderde weerstand of verhoogde bloeddruk), je bent wat minder flexibel, soms gaan gedachten over in piekeren of malen. Je zit wat hoger of wat lager op de stress-glijbaan. Soms is dat heerlijk of vervelend of ronduit scary. Je merkt het soms wel, soms niet, soms gedurende lange tijd, mogelijk lichamelijk (dan ga je naar huisarts met pijn hier of daar), psychisch (dat hou je vooral voor je, want dat is taboegevoelig), je merkt het in je gedrag (meestal negatief, dus ook niet fijn om over te praten) of in je gedachten ( ‘ik ben niets waard, ze roddelen over mij, angstgedachten ‘het komt nooit meer goed’, ‘ík offer me wel weer op’). Het zijn de spanningsklachten. De uitingsvormen van psychosociale belasting.
Maar laten we wel zijn, het zijn toch klachten voor de doetjes onder ons? Of voor de moekes met kinderen. Of voor de mensen die niet zo sterk zijn. Of voor de mensen die overal over zeuren, terwijl jij natuurlijk na een nachtje slecht slapen daar toch echt geen probleem van maakt. Het is natuurlijk ook voor de mensen die mentaal niet sterk genoeg zijn en, eerlijk is eerlijk, het is veel makkelijker om een nieuw blik verse, jonge, frisse medewerkers open te trekken dan te moeten luisteren en steeds weer te moeten oplossen wat zo’n zeurende oude taart of zeurpiet weer aandraagt.
Ondertussen eet je als een rupsje nooit genoeg je eigen boom kaal. Want, het moeilijkste bij psychosociale belasting is toegeven dat het ook voor jou geldt. Ook voor u als ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken die voor eind van dit jaar de plannen af moet maken die gisteren zijn toegezegd.
Verhelderende cases over gevolgen van werkdruk staan beschreven in het hoofdstuk dat ik schreef voor het boek ‘Een leven lang inzetbaar?’ van Prof. Dr. B.I.J.M. van der Heijden en Dr. A.H. de Lange. Ook wijs ik graag op het aanbod van Priorities: individuele coaching ‘Preventie van werkdruk’, ‘Professional Efficiency’ en de workshop of coaching ‘Duurzaam inzetbaar met een goede work life balance’ en mijn motivatie als Ambassadeur Fonds Psychische Gezondheid. Het informatiepakket ‘Preventie van werkdruk’, stuur ik u graag toe. Voor uzelf of in veelvoud voor de mensen binnen uw organisatie of afdeling. Mailt u naar: sandra.kruijt@priorities.nl Kosten: € 8,95 over te maken op NL79ABNA0504330462 of neemt u telefonisch contact met mij op: 010-5216211. Ik vertel u graag meer.
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt
Met Priorities werk ik sinds 2004 op het gebied van (preventie van) werkdruk. Ik heb sporen in het werkveld verdiend met de ontwikkeling van De Balanstool Priorities.nu, workshops, individuele coaching, 11.600 bezoeken van De Sandra Blog – on work life balance en opdrachten voor Rabobank, Erasmus MC, De Amersfoortse. Voor mij altijd weer interessant om in goed vertrouwelijk contact met de klant na te gaan hoe in deze specifieke functie de specifieke werkdruk is opgebouwd. Bij een adviseur bedrijven binnen een bank is de werkdruk anders opgebouwd dan bij een hoogleraar.
Altijd weer een mooie uitdaging om snel te doorgronden, waarin ligt de werkdruk (werk of privé of in de combinatie), in welk stadium (preventief of curatief), wat zijn de gevolgen (fysiek of mentaal of in gedrag) en vooral hoe kun je het oplossen (gestelde prioriteiten of professional efficiency). Werkende oplossingen voor werkdruk. Dat is belangrijk.