Pesten op het werk kan op verschillende manieren: kleinerende opmerkingen, constante kritiek, intimidatie, flauwe grappen en roddelen. Maar ook fysiek geweld en isolatie van werknemers. Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen.

Pesten valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting. Pesten kan leiden tot stress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval, mogelijk arbeidsongeschiktheid.

Het blijft belangrijk om alert op te zijn. Gevolgen van pesten zijn enorm. Voor de persoon zelf en voor de organisatie. Kosten door verzuim en uitval kunnen immers hoog zijn.

 

Herken pesten – Check je werkstress

In 2016 werd door toenmalig Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Ongewenste omgangsvormen gelanceerd. De campagne was onderdeel van een (Europees) vierjarig programma gericht op preventie van arbeidsrisico’s die stress veroorzaken en tot ziekteverzuim kunnen leiden: werkdruk, agressie, geweld, intimidatie, pesten en discriminatie. Pesten ondermijnt duurzame inzetbaarheid.

Pesten komt op alle lagen in organisaties voor. Soms is het zichtbaar voor anderen, soms bestaat het uit negeren en is het minder zichtbaar. Soms is pesten verpakt als grap, met steeds dezelfde persoon als mikpunt. Het kan onder collega’s zijn of juist vanuit een leidinggevende komen.

Wilt u advies over een ongewenste situatie, neem contact op.

 

Sandra Kruijt


Weer weten?

De Nederlandse Arbeidsinspectie werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk. Doet u voldoende tegen pesten en ter preventie van ongewenst gedrag? U brengt eenvoudig in kaart met de Zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst Gedrag of u voldoende doet om te hoge werkdruk en ongewenst gedrag te voorkomen. Ook kan het u ideeën geven waar u zelf aan kunt denken mocht ongewenst gedrag spelen.

Goede informatie vindt u daarnaast bij Stichting Pesten op de Werkvloer 

(Deze post werd gepubliceerd in juni 2015. Laatste revisie in juli 2023)

Deel dit artikel