De periode in je carrière na de geboorte van je kind tot het moment dat ze de middelbare school hebben afgerond, is een intensieve tijd. Het wordt niet voor niets het ‘spitsuur van je leven’ genoemd. Kind(eren) en werk combineren, working parents, werkende ouders en hoe je het beste met dit spitsuur van het leven om kunt gaan, lees je hieronder.

Naast je carrière staat het geluk van je kind bovenaan. Daarnaast is een goede relatie met je partner natuurlijk topprioriteit. In deze post geef ik meer informatie om deze combinatie van werk en kind mogelijk te maken. Voor de kunst van presteren, zoals ik het ben gaan noemen. Daarnaast heb ik enkele posts gebundeld die ondersteunen bij het stellen van prioriteiten in je carrière en als werkende ouders. Ik hoop dat je er direct resultaten van ziet in je leiderschap, carrière en jouw work life balance als werkende ouder(s).

Carrière, gelukkige kinderen én een goede relatie

Herken je dit? Je werkt graag en bent goed in alles wat je doet. Je bent getalenteerd, veeleisend omdat je veel kunt, je werkt hard en je bent ambitieus. Met de komst van kinderen lijkt er een hele nieuwe, grote taak bijgekomen. Het wordt gaandeweg steeds drukker en drukker. Ook dat hou je goed vol, naast je carrière en een druk privéleven.

Op het werk staat hard werken voorop, staan je targets centraal en de doelstellingen die je wilt halen, inspirerend leiderschap en verdere ontwikkeling in je werk. Daarnaast zet je je in voor natuurlijk de allerbeste resultaten, de allerbeste producten, doelstellingen, concurrentie. Kortom, alles wat je werk inspirerend maakt en maakt dat jij heel goed bent in je werk. In privé staan je kinderen centraal. Je wilt het allerbeste voor je kinderen. Je wilt gelukkige kinderen voor wie je de juiste keuzes maakt. Geluk staat centraal, voor hen, voor je gezin, voor je partner.

Knelpunten

Langzaam merk je dat knelpunten de kop opsteken. Dat zaken gaan wringen. Het gaat waarschijnlijk heel goed in je werk en de kinderen doen het fantastisch. En toch wringt er iets, maar het is lastig om je vinger erop te leggen. Je relatie kan onder druk komen te staan als werkende ouders. Misverstanden, meningsverschillen, geen tijd hebben voor elkaar. Het kan ook zo zijn dat de tijd die je zelf hebt, je eigen geluk en welzijn, steeds meer onder druk staat. Tijd voor jezelf, quality time, me time staat steeds meer onder druk. Ook kan het zijn dat stress symptomen of burn-out symptomen de kop opsteken, fysiek of mentaal.

Hoe combineer je werk en kind: een uniek verhaal, jullie unieke verhaal

Je carrière, ambities, jouw werkwaarden zijn uniek, net zoals jouw kind(eren) en relatie uniek zijn. Daarom kan er nooit één antwoord zijn, een one size fits all, op de vraag hoe je werk combineert met kinderen. En eigenlijk is deze vraag nog belangrijker: hoe je jouw succesvolle loopbaan combineert met een gelukkig kind dat niets tekort komt.

In algemene termen kun je niets zeggen over hoe je in jouw unieke geval je carrière, gelukkige kinderen en een goede relatie combineert. Kun je de antwoorden die je zoekt dan wel vinden op websites, in posts of in schriftelijke adviezen? Ik denk dat je zeker een goede start kunt maken met de onderstaande adviezen en tips om verder te lezen. Misschien heb je daarna de antwoorden die je zoekt. Het kan ook zo zijn dat je graag eens wilt klankborden of advies wilt over hoe je jouw carrière, kinderen in je relatie het beste combineert.

Hoe combineer je een succesvolle carrière, gelukkige kinderen en een goede relatie?

Hoe combineer je een succesvolle carrière, gelukkige kinderen en een goede relatie? Het is een vaardigheid die je al doende leert. Vrouwen en mannen aan de top zijn je voorgegaan in goede keuzes en het combineren van een mooie carrière met gelukkige kinderen.

Er zijn een paar belangrijke uitgangspunten die je zult herkennen, die ik keer op keer in de praktijk van Priorities bij het klankborden met ambitieuze, werkende ouders heb gehoord.

  • Voor de kinderen zorgen we altijd goed. Linksom of rechtsom, we zorgen dat ze niets tekort komen.
  • Daarnaast functioneren we goed op ons werk. We werken graag, zijn ambitieus en willen veel bereiken.
  • In de spitsuur van het leven komen de kinderen en komt ons werk vaak eigenlijk niets tekort.
  • Soms schiet voor onszelf wel de quality time erbij in of schiet de quality time in je relatie erbij in. Vaak door extreme vermoeidheid die zich langzaam maar zeker opbouwt.
  • Soms bouwt zich gaandeweg de jaren uitputting op. Het is moeilijk om dat tegen te gaan zonder de juiste stappen te zetten.
  • Een andere wetmatigheid is dat we er niet van houden om de les gelezen te worden door een ander. En al helemaal niet over onze kinderen die ons dierbaar zijn en waar wij ons dag en nacht voor inspannen om ze beste van het beste te geven.

Persoonlijk advies

Hiervoor gaf ik al aan dat jouw unieke carrière, kinderen en gezin maken dat ik niet in algemene termen zinnige adviezen kan geven. Daarvoor is het onderwerp te belangrijk. Een andere reden is dat we er niet in algemene termen zinnige adviezen over een goede work life balance voor werkende ouders kunnen geven, hangt samen met de term ‘spitsuur van het leven’.

Er speelt veel tijdens dit spitsuur, veel onderwerpen, keuzes en beslissingen: de leeftijd van het kind(eren), opvang, crèche, buitenschoolse opvang, school, schoolkeuze, gezondheid, slaap, ontwikkeling, opvoeding, opvoedingstheorieën, steun van partner, familie en vrienden. Daarnaast speelt de rol van je collega’s, leidinggevende, steun en begrip van de mensen die voor jou werken, financiën, financiële mogelijkheden om ondersteunende diensten in te kopen.

In jouw geval speelt misschien nog meer of nog andere onderwerpen? Kortom, naast een hele drukke tijd, is er een veelvoud aan belangrijke beslissingen en juiste keuzes.

Is het mogelijk om work life balance te bereiken?

Je vraagt je misschien af of het eigenlijk wel mogelijk is om een goede work life balance te bereiken als werkende ouders, naast je carrière. Daarin ben je zeker niet de enige. Het is mogelijk. Maar hoe een goede werk privé balans er in jouw/jullie specifieke situatie met je kinderen eruit ziet, blijft uniek, zoals hiervoor al gezegd.

Hoe zorg je goed voor je kinderen als je carrière maakt?

Veel mensen zijn je voorgegaan met hun keuzes. Het kunnen inspirerende mensen zijn of hun verhalen zetten je op het spoor van hoe je het juist niet wilt doen. Je wilt het juist anders doen. Lees hier bijvoorbeeld een beslissing van een topman van Zalando.

Best practices, wetenschappelijk onderzoek, beleid, wetgeving

Naast beschreven best practices, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan, beleid ontwikkeld, wetgeving opgesteld of aangepast die de combinatie van het werken met kinderen mogelijk maakt. Hieronder vermeld ik enkele bronnen.

Is dat relevant als werkende ouders? Ja en nee.

Het is belangrijk om globaal te weten van best practices, onderzoek, beleid en de wetgeving. Maar in het dagelijks leven helpt dit je niet. Het helpt je niet bij de keuzes waar je misschien op dit moment voor staat. Dan gaat het erom dat je op dit moment de juiste keuzes kunt maken en de vragen waar je tegenaan loopt, beantwoordt.

Wat relevant is, is dat je in staat wordt gesteld direct, hier en nu, work life balance te verbeteren. En dat je de keuzemogelijkheden ziet, de gevolgen ervan vooraf goed overziet, zodat je belangrijke beslissingen goed en effectief neemt. Ook is het belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen neemt of je eigen gezondheid ondermijnt of uitholt.

Handboek Een leven lang inzetbaar – hoofdstuk mr. Sandra Kruijt ‘De praktijk is weerbarstig’.

In het handboek Duurzame Inzetbaarheid schreef ik er het volgende over:

Eigen verantwoordelijkheid

Duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf, hoe lastig dat ook kan zijn. Vermoeidheid, uitval, minder willen werken, verminderd werkplezier, het blijven lastige onderwerpen voor onszelf om toe te geven of om iets mee te doen. Na periodes van extreem hard werken tanken we soms niet voldoende bij. Wat je van een topsporter gewoon vindt, herstel na een intensieve periode van training of een wedstrijd, vinden we van onszelf niet gewoon. We hollen door en nemen steeds meer taken erbij. Als een soort rupsjes-nooit-genoeg eten we onze eigen boom kaal of hollen we onszelf van binnen uit.

 

Hoe zorg je goed voor je kinderen als je carrière maakt? De kunst van presteren

Een mooie carrière combineren met gelukkige kinderen, plezier thuis en een gelukkige relatie? Het vraagt dat wij op al deze belangrijke pijlers presteren. Dat is een kunst. De kunst van het presteren.

Vanuit Priorities adviseer en coach ik executives om zo slagvaardig mogelijk te zijn in werk of privé. Bij een hoge werkdruk kan je persoonlijke effectiviteit of die van de mensen in je bedrijf verminderen.

Sinds 2004 begeleid ik (Sandra Kruijt, eigenaar van Priorities en management consultant en executive coach) directeuren, managers, hoogleraren en advocaten die in een spagaat terecht komen tussen declarabele uren werken in hun expertise en hun management- of acquisitietaken.

Dit, om veel minder uren te maken door werk te reduceren, de organisatie van het werk opnieuw in te richten, scherpe prioriteiten te stellen en veel hogere targets te halen.

Soms functioneren mensen tijdelijk minder dan ze op basis van hun volledige capaciteiten kunnen. Dat kan door allerlei redenen zijn, maar meestal door hoge eisen en doordat er veel werkzaamheden liggen. Een spagaat kan ook veroorzaakt worden door life events, hectiek als working parents, work life balance, mantelzorg, (werken met een chronische) ziekte of burn-out.

Als working parents is het belangrijk de spagaat tussen werk en privé op te lossen. Kun je dat leren op een site? Van een blog? Nee, maar het is mogelijk om nu alvast te beginnen verschillende stappen te zetten.

Welke vervolgstappen kun je zetten?

Stap 1: lees een of meerdere posts van Sandra Blog – on work life balance (zie hieronder)

Stap 1 is met wat humor en relativeringsvermogen één van de onderstaande posts te lezen. De boodschap die erin is geformuleerd en de vraag die er voor jou als hoogopgeleide werkende ouder in is gesteld. Hopelijk kun je met de (h)erkenning al stappen zetten naar de oplossing. Je feedback of reacties zijn daarbij erg welkom.

Blogs voor werkende ouders | het verdelen van zorg

Geluk, succes en plezier tijdens dit drukke spitsuur van het leven als working parents begint met een lach van herkenning met het lezen van deze korte posts van De Sandra Blog – on work life balance van www.priorities.nl. Met een kwinkslag en achtergrond informatie heb ik veel mensen eerder aan het denken gezet. Vooral in het gesprek tussen partners waar emoties soms al hoog zijn opgelopen door misverstanden over taak- en rolverdeling, werkt de lach van herkenning.   De boog kan strak gespannen staan als werkende ouders als je werk en jonge kinderen combineert. Hoe om te gaan met werkdruk, tijdsdruk, drukke perioden voor kinderen, gezinsdrukte die zich gaandeweg aandient, is vaak een vaardigheid die men al doende leert.

 

De oorzaken van een burnout – Infographic 

Deze heldere Infographic met oorzaken van een burn-out is belangrijk. Ook als je een prachtige carrière, gelukkige kinderen en een goede relatie combineert.

 

Combinatie van arbeid en zorg moeilijk in balans te krijgen

Het is oud wetenschappelijk onderzoek, maar nog steeds zijn de resultaten relevant. Door een toename in het aantal uren betaald werk, een hoge totale werkbelasting in het huishouden en hardnekkige sekseverschillen in de verdeling van betaald en onbetaald werk, zijn (echt)paren vaak niet in staat om het gewenste evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken.

 

Werkdruk, stress en kinderen 

Werk en kinderen combineren kan ons voor flinke uitdagingen plaatsen. Werkende ouders komt veel respect toe. Dit wetenschappelijk onderzoek naar werkdruk, gevolgen voor kinderen en affectieve verwaarlozing, was kort in het nieuws in 2013. Ook in 2024 blijft het relevant. .

 

Multidisciplinaire Richtlijn Werk Privé Balans

Er rust nog steeds veel taboe op sommige gevolgen van werk-privé onbalans en er is nog steeds veel onbekendheid. Dat is jammer want gevolgen zijn te verhelpen. In 2013 werd de Multidisciplinaire Richtlijn Werk-Privé Balans gepubliceerd. Work life balance werd hiermee een erkend belangrijk onderwerp, belangrijk voor iedereen die werkt. De richtlijn Werk-privébalans werd in 2023 herzien en blijft voor 2024 en volgende jaren belangrijk.

 

Dilbert and Work Life Balance

Deze strip kan ik u niet onthouden over stress, werkdruk en een goede balans tussen werk en privé.

Deze posts met achtergrond informatie, inhoudelijke vragen over het verdelen van taken tussen ouders, heb ik sinds 2009 geschreven en voor het laatst bijgewerkt in 2024. Kennis is gebaseerd op de executive coaching praktijk van Priorities.

De expertise komt verder uit een tweejarig project dat ik over het onderwerp deed, met de ontwikkeling van de Balanstool Priorities.nu – de berekening van de balans tussen werk en privé. Daarnaast de literatuurstudie, studie naar instrumenten en tools, interviews van directie, managers, werkenden en mensen bedrijfsgezondheidszorg en vooral ook veel lezerservaringen van de lezers/abonnees van Sandra Blog – on work life balance.

 

Stap 2: download het Ebook Priorities at Work met 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk

Download hier het Ebook Priorities at Work met 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk  Je leest er gemakkelijk doorheen. Het gaat met name om het volgende onderdeel:

Inventariseer: is er sprake van werkdruk, privédruk en combinatiedrukte©

In mijn praktijk ben ik onderscheid gaan maken tussen werkdruk, privédruk en combinatiedrukte©. Komt de ervaren werkdruk omdat er te veel taken liggen? Speelt er privé veel dat stress verhogend is? Of is het juist de combinatie tussen werk en privé die knelpunten veroorzaakt?

Om een voorbeeld te geven van het laatste: heb je drie belangrijke deadlines op een dag, de zogenaamde fatale termijnen in de advocatuur, dan lukt het je vast goed om deze drukke dag goed te doorstaan. Komt er in privé nog een strakke deadline bij, bijvoorbeeld een kind dat stipt op tijd gehaald moet worden, dan kan deze combinatiedrukte teveel zijn.

Ook kan de werkdruk opgebouwd zijn uit de zogenaamde ‘neuzeltaken©’. Tien-minutentaken die je eigenlijk zo onbeduidend vindt, dat je denkt ‘het mag geen naam hebben’. Als je ze optelt, blijkt dat ze bij elkaar genomen hele uren van je dag in beslag nemen.

Hopelijk kun je met het Ebook al je stappen zetten naar de oplossing. Een alert is wel op zijn plaats. Als het al erg druk is, heb je waarschijnlijk geen tijd om te lezen. Maak dan direct een afspraak voor een adviesgesprek. Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk een betere work life balance hebt, niet dat je er nog een taak bij neemt, het lezen van boeken, sites of blogs.

Stap 3: maak een afspraak voor een kennismaking of een adviesgesprek

Vanuit Priorities bied ik je graag een kort (telefonisch, 10-minuten) kennismakingsgesprek om na te gaan tegen welke vragen je aanloopt. Dit gesprek is kosteloos, vrijblijvend en vertrouwelijk. Samen inventariseren we je vraag en lopen we knelpunten en mogelijke oplossingen na. Je kunt hier contact opnemen.  Daarna kun je kiezen of je een stap verder wilt gaan, met een adviesgesprek. Centraal staan daarbij de juiste keuzes voor je carrière, kinderen en je privéleven. Dit kan een gesprek zijn met alleen jou of met beide partners.

6 redenen om Priorities in te schakelen bij je leiderschap, carrière en jouw work life balance als werkende ouder(s)

Waarom klankborden met Priorities een goede keuze is? Zes redenen om Priorities in te schakelen en hoe dit je kan helpen met je leiderschap, carrière en jouw work life balance als werkende ouder(s):

  1. Je zou willen dat je wist hoe je een betere werk privé balans kunt bereiken. Hoe je werk kunt reduceren en hogere targets halen.
  2. Je wilt dat iemand naar je werk en privé situatie kijkt om te zien wat het laaghangend fruit is.
  3. Je staat voor belangrijke beslissingen in je loopbaan en leven, je bent bang dat je niet de juiste neemt en wilt geen risico nemen.
  4. Je wilt dat iemand je door de belangrijkste vragen leidt (over jouw carrière, targets, succes in het werk, kinderen, keuzes, een goede relatie of echtscheiding). Van de knelpunten naar de oplossingen.
  5. Je overweegt belangrijke knelpunten op je werk of met je partner te bespreken en wilt vooraf advies.
  6. Het kan geen kwaad om met een expert te reflecteren op je carrière en de juiste keuzes als ouder.

 


Literatuurlijst:

  • Arbobalans 2020. Kwaliteit van de arbeid, effecten en maatregelen in Nederland. (2020). TNO.
  • Beroepsziekten in Beeld, deel 1 en 2. (2021). Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • Brouwers, E.P.M., Joosen, M.C.W., Van Zelst, C., & Van Weeghel, J. (2020). To disclose or not to disclose: A multi-stakeholder focus group study on mental health issues in the work environment. Journal of Occupational Rehabilitation, 30, 84-92.
  • Bureau Bartels in opdracht van Ministerie van Sociale Zaken en Wetenschap (2019). Beleidsevaluatie Actieteam Goed en Gezond Werken.
  • Commissie Regulering van Werk (2020). Rapport In wat voor land willen wij werken?
  • De Lange, A.H., Van der Heijden, B.I.J.M. (2016, nieuwe druk verwacht najaar 2021). Een leven lang inzetbaar? Duurzame inzetbaarheid op het werk: interventies, best practices en integrale benaderingen.
  • Demerouti, E., & Bakker, A.B. (2007). The Job Demands-Resources model: state of the art. Journal of Managerial Psychology, 22(3), 309–328.
  • Derks, D., Bakker, A.B, Peters, P., & Van Wingerden, P. (2016). Work related smartphone use, work–family conflict and family role performance: The role of segmentation preference. Human Relations, 69(5), 1045-1068. doi: 10.1177/0018726715601890
  • Kelliher, C., & Anderson, D. (2010). Doing more with less? Flexible working practices and the intensification of work. Human Relations, 63(1), 83-106.
  • Klink, prof. dr. J.J.L. Van der (2019). Afscheidsrede ‘Stenen houwen of kathedralen bouwen’.
  • Kuijpers, E., Kooij, D.T., & Van Woerkom, M. (2020). Align your job with yourself: The relationship between a job crafting intervention and work engagement, and the role of workload. Journal of Occupational Health Psychology, 25(1),1. doi: 10.1037/ocp0000175
  • Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (2019). Resultaten in Vogelvlucht. TNO en CBS, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Wetenschap.
  • Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)/Public and Occupational Health, Amsterdam UMC in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2021). Beroepsziektes in cijfers 2021.
  • Peters, prof. dr. P. (2020). Leren, balanceren, met werk en privé.
  • Resultaten en conclusies accountancy 2019 (2020). Inspectie SZW, Ministerie van Sociale Zaken en Wetenschap.
  • Sociaal en Cultureel Planbureau (2020). Marangos, A.M., Schellingerhout, R., Kooiker, S., Schyns, P., Cerit, H., & Vonk F. Verwachte gevolgen van corona voor de psychische gezondheid.
  • Sociaal en Cultureel Planbureau (2020). Den Ridder, J., Van Campen, C, Josten, E., & Boelhouwer, J. De sociale staat van Nederland op hoofdlijnen.
  • Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2020). Engbersen, prof. dr. G.B.M., Kremer, Went, prof. dr. M., dr. R.C.P.M., Boot, prof. dr. A.W.A. Het betere werk, de nieuwe maatschappelijke opdracht.
  • Sociaal en Cultureel Planbureau (2021). Simone de Roos, Freek Bucx en Esther van den Berg. Sociale Netwerken van ouders. Steun bij de opvoeding en andere ouderschapstaken. Klik hier voor het Rapport  of hier voor de Infographic bij het rapport, Sociale Netwerken van ouders 20210309 SCP Infographic+Sociale+netwerken+ouders

 

Deze post is bijgewerkt in maart 2024 en voor het eerst gepubliceerd in 2009.   

 

Priorities. Makes life easier for busy professionals.

Deel dit artikel