In mijn werk viel me op dat er een taboe rust op psychische gezondheid. Het gaat altijd ‘goed’ met ons, terwijl het, in mijn ogen, soms beter is om open te zijn als mens. Dan heb je gewoon je dag of je beste periode niet, heb je teveel hooi op je vork genomen of moet je tijdelijk gas terug nemen.
Ik denk dat we ons ervan bewust moeten zijn dat je hele periodes extreem hard kunt en wilt werken. En in sommige perioden moet je je ervan bewust zijn dat je minder (hard) kunt werken. Juist voor je vitaliteit en duurzame inzetbaarheid is dit belangrijk. Dit open te bespreken versterkt onderling vertrouwen. Ik ben me ervan bewust dat dit niet in iedere werkomgeving mogelijk is.
Werkdruk en stress is een belangrijk onderwerp op internationaal vlak, in EU verband en in Nederland. Werkdruk kan allerlei klachten veroorzaken, fysieke en mentale klachten. Het omgekeerde is ook mogelijk: in een periode dat iemand mentaal onder druk staat, kunnen werkdruk, werkachterstanden en stress ontstaan. Het is belangrijk dat tijdig op te lossen.
Mensen ervaren werkdruk, spanning en stress vaak als een privéprobleem. Ik zie het als logisch gevolg van een hoge werkdruk. Omdat er een taboe op rust, praten we er niet over en krijgen daardoor te weinig goede informatie.
Toen ik in 2004 Priorities oprichtte, bestond bijna geen aandacht voor werkdruk en stress. Gelukkig is daar sinds 2014 in Nederland verandering in gekomen. Met de campagne ‘Herken de druppel – check je werkstress’ is het taboe enigszins doorbroken. Niet voor iedereen, niet voor alle werkomgevingen, niet voor alle beroepen. Daarnaast zijn er nog steeds veel misvattingen. Er is nog genoeg werk aan winkel.
Van 2004-2018 deelde ik in mijn werk voorlichtingsmaterialen uit over (preventie van) werkdruk en stress. De folders van Fonds Psychische Gezondheid (nu: Mind) ‘Stress, overspannenheid en burn-out’, ‘Nu even niet’, ‘Stress-o-meter’, ‘Spanningsklachten’ hebben daarin een centrale plaats gehad. Het is fantastisch om later terug te horen dat mensen enorm geholpen waren met de informatie.
In 2018 ben ik een stap verder gegaan en heb ik mijn werkervaring vertaald naar 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk, in het Ebook Priorities at Work. Vanuit het idee dat iemand met een hoge werkdruk, kort en bondig direct een stap moet kunnen zetten richting de oplossing.
70% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten. Het is in mijn ogen belangrijk dat iedereen die werkt informatie krijgt over (preventie van) werkdruk. Daarnaast is het belangrijk dat leidinggevenden in bedrijven en organisaties deze informatie actief inzetten. Zij zijn immers het eerste aanspreekpunt van de medewerker in het geval van uitval door ziekte. Ook maak ik me er sterk voor voor dat zelfstandigen deze informatie krijgen. Ik nodig iedereen uit het Ebook Priorities at Work te downloaden. Je leest er gemakkelijk doorheen en ik hoor van iedereen dat ze er direct wat aan hadden.
Een vorm van werkdruk waar ik veel over geschreven heb, is de privédrukte die mensen thuis kunnen hebben, bijvoorbeeld bij zorg voor jonge kinderen en mantelzorg. In het boek ‘Een leven lang inzetbaar’ van Prof. Dr. B.I.J.M van der Heijden en Dr. A.H. de Lange (Vakmedianet 2013) heb ik het hoofdstuk geschreven ‘De praktijk is weerbarstig. Ervaringen van HR-) managers’. Hierin heb ik aandacht gevraagd voor deze onderwerpen. Als ambassadeur Psychische Gezondheid zet ik me in om deze onderwerpen een stap verder te brengen. In 2021 verschijnt een nieuwe versie van die handboek Duurzame Inzetbaarheid.
Ook in 2021 blijf ik trends en ontwikkelingen volgen en ze te vertalen naar werkende oplossingen voor werkdruk.
Healthy workplaces manage stress. Sandra Kruijt