Waar was ik? Bij mijn spreekbeurt over stress. Ik had vanochtend een mooie strik in mijn haar gedaan en ging mijn spreekbeurt in de klas over stress houden. En u zat in die klas.
“Weten jullie dat de Europese Unie veel van stress weet?” En dan zou ik het volgende voorlezen, stotterend over de moeilijke woorden en met mijn vingertje aanwijzen waar ik gebleven was:
“Stress is het op een na meest gerapporteerde werkgerelateerde gezondheidsprobleem en treft 22 procent van de werknemers van de EU-27 (in 2005).
Advies voor werkgevers
De Europese Kaderrichtlijn 89/391/EEG, die gaat over gezondheid en veiligheid in de EU, verplicht werkgevers ertoe werkgerelateerde stress binnen de perken te houden. Deze richtlijn en de bijbehorende wetgeving op lidstaatniveau geven werkgerelateerde stress een prominente plaats in het wetgevingsdomein van veiligheid en gezondheid op het werk, en wekken de stellige verwachting dat werkgerelateerde stress op eenzelfde consequente en systematische manier wordt aangepakt als andere gezondheids- en veiligheidsproblemen, door toepassing van het risicobeheermodel met speciale nadruk op preventief optreden.
Ook de ‘Kaderovereenkomst inzake werkgerelateerde stress’ en de ‘Kaderovereenkomst over geweld en pesterijen op het werk’ bevatten richtlijnen voor werkgevers in de EU om met stress op het werk om te gaan. Daarnaast hebben de lidstaten hun eigen praktische richtlijnen en preventie-instrumenten tegen stress, geweld en andere psychosociale risico’s ontwikkeld.
Werkgerelateerde stress is te vermijden en maatregelen om werkgerelateerde stress terug te dringen kunnen zeer kosteneffectief zijn. Elke werkplek is anders, en werkpraktijken en oplossingen voor problemen moeten aan specifieke situaties worden aangepast door een risicobeoordeling uit te voeren. De psychosociale risico’s daarentegen zijn zelden uniek, en soortgelijke oplossingen zijn toepasbaar in uiteenlopende sectoren, in bedrijven van allerlei omvang en in verschillende lidstaten. Voorbeelden van goede praktijken voor de beheersing van werkgerelateerde stress zijn er om nagevolgd te worden (…)”.
“Belgie is ook op de goede weg”, zou ik vervolgen.
Veel Belgen ziek door stress
BRUSSEL (ANP) 18/09/09 – Van al het ziekteverzuim in België is 70 procent het gevolg van stress. Dat zegt het christelijke ziekenfonds CM op basis van een schatting, zo meldden Vlaamse media vrijdag.
“Stress kost de Belgische ziekteverzekering alleen al aan uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid 1,2 miljard euro per jaar”, aldus CM-voorzitter Marc Justaert. Bovendien is volgens hem ook een aanzienlijk deel van de ruim 20 miljard euro aan jaarlijkse kosten voor de gezondheidszorg aan stress toe te schrijven.
Het ziekenfonds start 21 september een grote antistresscampagne onder het motto ‘Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven’. Onder meer via tv-spotjes en een website worden de Belgen opgeroepen om te onthaasten.”
En dan zou het stil zijn in de klas. Het was het einde van de spreekbeurt. “Zijn er nog vragen”, zou de juf vragen? Tommy zou zijn vinger kunnen opsteken en zeggen: “Mijn moeder heeft ook veel haast. Mag die ook naar België om te onthaasten?”
Work hard. Live balanced. Sandra Kruijt