Om te laten zien hoe je het beste kunt omgaan met stress op het werk beschrijf ik een casus uit de praktijk. Deze casus laat de gevolgen zien als je niet op tijd stress op het werk en een verstoorde balans tussen werk en privé herstelt. Soms is dat de beste manier om te laten zien wat je wél moet doen. En om te laten zien hoe belangrijk het is om de vicieuze cirkel van te hoge werkdruk te doorbreken.

Gelukkig zijn vanuit Priorities veel oplossingen voor werkdruk mogelijk. In de praktijk lukt het samen met mijn cliënten goed om te gaan met stress op het werk, om werkdruk aan te pakken en stress op te lossen. Laten we starten met deze casus uit de praktijk ‘Herken de druppel, check je werkstress’, met toestemming geplaatst. En met wat u het beste kunt doen als u dit herkent.

Veel te hoge werkdruk en verstoorde balans tussen werk en privé

Vrouw (49) heeft als divisiemanager carrière gemaakt. Ze wordt door iedereen gewaardeerd in haar werk  nét onder de Raad van Bestuur. Ze is plichtsgetrouw, hardwerkend. Iedere keer doet ze een tandje erbij. Haar uitgangspunt is ‘voor een mooie functie spreekt dat voor zich’. Ze heeft opgroeiende kinderen, is actief als vrijwilliger en maakt werkweken van minstens 45 uur.

Plotseling valt het doek. Tijdens de vakantie is het eigenlijk al mis, realiseert ze zich achteraf. Ze sliep al een tijd slecht en tijdens de vakantie blijft dat. Na de vakantie is ze niet uitgerust. Een periode van extreme slapeloosheid en lichamelijke klachten volgt.

Ze blijft doorgaan. Ze krijgt signalen van collega’s en uit haar privéomgeving. Dat ze te hard werkt, dat ze haar hoge werkdruk moet aanpakken, dat ze haar werkstress echt moet verminderen. Ze besteedt er geen aandacht aan. Ze weet niet wat ze anders kan doen. Ze weet niet wat ze beter kan doen. Hoe ze beter kan omgaan met de stress in het werk en hoe ze haar werkdruk kan verminderen.

Na een avondvergadering weet ze niet hoe ze met de auto is thuisgekomen en realiseert zich dat ze black-outs heeft. Die heeft ze ook op haar werk. Ze valt op een avond letterlijk ‘om’.

 

Ziekmelding, herstel van de burnout en re-integratie

Hierna begint voor haar de periode van ziekmelding, ziekte en heel langzaam herstel en re-integratie. Achteraf geeft ze aan dat ze de burnout aan kon zien komen, maar dat ze niet wist wat ze eraan kon doen. Voor haar gevoel kón ze niet minder werken, anders werken of anders handelen. Haar omgeving heeft steeds geprobeerd om haar duidelijk te maken dat ze gas moest terugnemen, maar kreeg haar niet afgeremd.

Het is ook heel moeilijk om werk te verminderen, juist in de periode dat het minder goed met je gaat. Het is ook heel moeilijk in zo’n periode anders te gaan werken en minder te werken. Maar het is wel heel hard nodig dat je dan tijdig ingrijpt. Alleen dan is het mogelijk om burnout en uitval door ziekte te voorkomen.

Herkent u dit? Bekijk dan de korte video waarin ik uitleg wat je wel effectief kunt doen en zet daarna de stap om het Ebook Priorities at Work met 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk te downloaden.

 

Omgaan met stress op het werk: preventie is belangrijk

Zoals gezegd, is preventie van ziekte door werkdruk en stress heel belangrijk. Hoewel je weer herstelt van ziekte, uitval of burnout door stress of onbalans tussen werk en privé, is het beter om het niet zo ver te laten komen en tijdig in te grijpen. Een goede gezondheid, goede balans tussen werk en privé en je carrière zijn belangrijk.

Tegelijkertijd is het een van de moeilijkste zaken om zelf in te zien, dat je misschien te ver gaat in stress op het werk of stress in privé. Dat zie ik vaak in mijn praktijk. Je kunt belanden in de wat ik de vicieuze cirkel van werkdruk noem: je denkt de werkdruk door steeds harder te werken op te kunnen lossen.

 

Oplossen van werkstress is ook een werkgeversverplichting

Hoewel de beste (lees: vaak de snelste) oplossing voor stress begint bij jezelf is het goed en belangrijk om te onthouden dat preventie van stress en zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting een wettelijk vastgestelde werkgeversverplichting is. Het niet voldoen aan die verplichting als werkgever kan verstrekkende gevolgen hebben. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust. Lees hier meer over burn-out bespreken met de werkgever of wat de werkgever kan doen bij burn-out.

 

Wat kunt u doen om werkstress aan te pakken?

Om de vicieuze cirkel van werkdruk te doorbreken is gelukkig veel mogelijk. Ik heb dat beschreven in het Ebook Priorities at Work met 9 werkende oplossingen voor werkdruk.

 

De 9 Do’s en Don’ts – Werkende Oplossingen om Werkdruk op te lossen vanuit de praktijk:

Can Do mentaliteit Werkdruk is op te lossen
Do: Ken de feiten
Don’t:  Werkdruk in onjuist perspectief plaatsen
Do: Nagaan welk aanbod tot je beschikking staat
Do: Inventariseer werkdruk – privédruk – combinatiedrukte©
Don’t: Voorbij gaan aan deze stress signalen
Do: De gevolgen voor het werk serieus nemen
Do: Denken ‘Wat kan ik laten?’ in plaats van ‘Wat kan ik doen?’
Do: Kennismakingsgesprek Priorities

 

Ebook Priorities at Work | 9 Werkende Oplossingen voor Werkdruk

Het Ebook bied ik je (of: u) graag aan vanuit Priorities. Je leest er gemakkelijk doorheen en je hebt er direct iets aan. Dat zeggen mensen die het gelezen hebben.
Voor uzelf, voor jouzelf, iemand die je leiding geeft of misschien wel voor degene van wie je het meeste houdt en van wie je denkt: zo gaat het echt niet langer.

Sandra Kruijt

Priorities. Makes life easier for busy professionals.


 

Lees hier verder over de week van de werkstress van 13-17 november. Stress en werkstress kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Een one size fits all is daarom moeilijk te geven. Wat ik gaandeweg de jaren heb gezien wat wel werkt: is om als eerste stap de focus op talent te leggen. Lees hier verder of bestel het boek Effectief tegen werkstress – Ontdek Je Sterke Punten.

Week van de werkstress 2023

Deel dit artikel